ceturtdiena, 2013. gada 17. janvāris

Vakar&šodien.



5. diena 16/01/2013
Sākšu ar to, ko nepierakstīju vakar. Tātad. Biju pie kaimiņiem (Deivs un Morgana), viņi baigi feinie, tāds jauns pāris un meitiņa (Žanete). Gāju ieskatīties internetā un tāpat papļāpāt. Runājam, runājam, pēkšņi Morgana prasa, vai es varētu kādu dienu Žaneti pieskatīt, un piebilst, ka nekas, ja nemāku franciski. Žanete runājot daudz, un man nāksies iemācīties. Hmm.
Šodien biju atkal skolā. Atkal tikai viena lekcija, jo te katrs kurss sāk mācīties savā laikā, nākamnedēļ jau būs vairāk. Šodien bija Compression Anglaise. Protams, maldījāmies pirms lekcijas, jo te ir traki grūti kaut ko atrast pagaidām. Mums pat ir skolas karte. Ieejam ar Lieni klasē, pasniedzēja tāda gados, bet neizskatās, viņa paskatās uz mums un saka: „You must be the Erasmus students from Latvia.” Tad, protams, iepazīstamies un atkal brīdī, kad pasakām, ka abas esam Lienes, tad sākas ķiķināšana. Un visbeidzot viņa saka: „Latvians seems to be very tall,” (mēs ar Lieni rēcam), „I am tall, but you are even taller than I am. As you see, French are small people.” Nu vienkārši tāda dāma viņa ir! Visu lekciju staigā šurpu turpu, smejās, smīdina citus, izmanto skaistos angļu izteicienus – Damn it!, What a hell!, atstutējas ar  kāju pret sienu utt. Te ir citādāk nekā LV, nav tā stīvuma, tās nopietnības un stingruma, taču prasības paliek, un ikvienam tās jāizpilda. Nākamajā lekcijā būs debates par to, vai ASV vēl joprojām vajadzētu atļaut legāli nēsāt ieročus. Mēs ar Lieni es tajā pusē, kas saka, ka NEdrīkst to atļaut. Katram jāsagatavo 4 argumenti. Mums diezgan viegli. Lekcijas beigās iedevām pasniedzējai šokolādi (tā nav uzpirkšana). Viņa bija tik laimīga: „I love chocolate, but it can be dangerous to me!” Pasaka un pati smejas, mēs, protams, arī. Tik laba lekcija bija, jāgaida nākamā. Pēc skolas bijām aizgājušas līdz pilsētas centram. Te visur atlaides, visi kā traki iepērkas, pat pulksten 4 pēcpusdienā. Ieejot veikalā, acis žilbst, viss ir tik spilgts, krāsains un uzkrītošs. Nepierasti. Pēc tam pusdienu ieturēšanas vietā nopirkām vienu bageti uz abām, gājām pa ielu, lauzām un ēdām. Traki garšīga viņiem te tā maize, bet nav tik gaiša kā pie mums, varbūt tieši tāpēc garša labāka. Atbraucu mājās, sataisīju kārtējo satriecošo ņammu un tā. Rīt jāceļas agri. Bet man tā patīk šis franču miers, celies vēlāk, nekur neskrien, taču visur esi laikā un bez lieka stresa.

Šodiena 17/01/2013

 Viss kā parasti, atkal skola un citi pasniedzēji. Šodien dienas pirmajā daļā - Traduction FR-ENG.  Viss jau būtu labi, ja to franču valodu zinātu, bet tā vispār līmenis nav dikti augsts. Tur būs labi. Uzdots liels mājas darbs. Otrā lekcija bija Societee Britanique. Pasniedzēja Maryse Butel, atkal kārtējā ašā. Nospriedām - jo vecākas paliek, jo trakākas. Pirms lekcijas parunājāmies, aizsākās tēma par krievu valodu. Un viņa pēkšņi sāk runāt krieviski. Runā, pati smejas, bet īstenībā, tie pāris teikumi ko viņa pateica, protams, vienkārši, taču ar perfektu izrunu un gramatiku. Skaisti! Dikti smieklīga viņa vispār ir. Vienu brīdi pat domāju, ka apraudāšos.Atbraucu mājās ar autobusu, vispār šodien iemēģināju vienu citu maršrutu. Visu laiku braucu ar 52 šodien iesēdos 51. Viss jau labi, tikai atpakaļ ceļā aizdomājos un aizlaidu vienu pieturu pa tālu. 
Vakarā ballīte, franči teica, ka mācīšot mūs ballēties pa francisko!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru